صفحه آرایی داخل کتاب و چند نکته کاربردی
صفحه آرایی داخل کتاب زمانی اهمیت پیدا میکند که شما میخواهید کتابتان را به جای مهمی ارایه کنید یا اینکه میخواهید آن را به قدری زیباتر سازید که براحتی قابل خواندن باشد. برخی از رایجترین اشتباهات نویسندگان و ناشران در انجام صفحه آرایی داخلی عبارتند از خطوط ربط، حاشیه صفحه، همترازسازی طول جملات، یا وجود تک جمله بیوه یا یتیم در صفحه است. صفحهآرایی داخلی کتاب همانند طراحی جلد کتاب سرگرم کننده و جذاب نیست بلکه کاری وقت گیر و بسیار سیستماتیک و بر اساس دستورالعمل است. برای انجام بهتر صفحه آرایی کتاب، مطلبی با عنوان صفحه آرایی داخل کتاب و چند نکته کاربردی برای انجام آن ارایه دادهایم تا ناشران و مولفان بتوانند از نکات آن استفاده نمایند. با سایت چاپ کتاب نارون دانش همراه باشید.
صفحه آرایی داخل کتاب و چند نکته کاربردی
۱- قبل از انجام هر کاری سایز کتابتان را مشخص کنید.
تعداد صفحات و ژانر اصلی کتاب را قبل از اینکه سایز کتاب را تعیین کنید، در نظر بگیرید. اگر کتاب یک اثر غیر داستانی باشد برای مثال یک کتاب در باره جنگهای ناپلوئونی، اگر در قالب ممکن است خیلی ساده باشد اگر در قالب ۱۵ در ۲۲ باشد بهتر است و خواندن آن نیز راحتتر میشود. به همین ترتیب، یک رمان عاشقانه کوتاه اما پر جنب و جوش ممکن است به بهترین شکل در قالب کوچکتر از کتاب قبلی باشد، و خواندن آن نیز راحتتر گردد. ابتدا باید در مورد اندازه متناسب با کتاب تصمیم بگیرید تا ببینید که چگونه عنوان، فونت، صفحه بندی و سایر موارد شما با طرح کلی کتاب متناسب است.
۲- درباره انتخاب فونت نوشتاری کتاب خیلی خلاقیت به خرج ندهید.
بعضی اوقات بهتر است در صفحه آرایی کتاب خلاقیت را کتار گذاشته و از شکلهای اثبات شده و امتحان شده استفاده کنید مگر اینکه در حال صفحهآرایی کتاب خاصی باشید؛ مثلا یک کتاب مصور یا هنری.شما قبلاً کتابهای مختلفی را خواندهاید و در آنها به احتمال بسیار زیاد فونت خاصی را بیشتر و پرتکرارتر از سایر فونتها دیدهاید. این تکرار بیدلیل نیست و احتمالاً خوانندگان دوست داشتهاند فونت نوشتاری کتاب در آن حول و حوش باشد. معروفترین فونتهای فارسی عبارتند از: BNazanin، BZar. پس بهتر است که شما نیز از همین فونتها برای کتاب استفاده کنید.
۳- از اندازه فونت متناسب استفاده کنید.
استفاده از اندازه فوت بسیار بزرگ یا بسیار کوچک به شدت خوانندگان را اذیت میکند. همچنین، برخیها عادت دارند از سایز فونتهای مختلفی استفاده کنند. در آغاز کار صفحهآرایی کتاب سعی کنید مشخص نمایید از چند نوع اندازه فونت میخواهید در وطل کتاب استفاده کنید. یک قاعده کلی وجود دارد: هرچقدر تعداد اندازههای فونت استفاده شده کمتر باشد همانقدر بهتر است. معمولاً اندازه فونت برای کتابهای فارسی ۱۲ و ۱۴ میباشد. برای تیتیر کتابها از حالت بود همین سایز فونت استفاده میشود و برای عنوان فصل نیز احتمالاً از سایز ۱۶ استفاده گردد. بنابراین سعی کنید تعداد سایز فونتهای کمتری در طول کتاب استفاده کنید.
۴- در صفحه شروع فصل خلاقیت به خرج دهید.
شروع یک فصل جایی است که شما میتوانید با فونت خلاقیت به خرج دهید. میتوانید یک شکل خاص فونت استفاده کنید و یا یا سایز آن فونت را هم به سلیقه خودتان انتخاب نمایید. اینجا، جایی است که میتوانید هم سایز فونت و هم شکل فونت را تغییر دهید و سعی کنید با این کار جذابیت خاصی را به کار ارایه کنید.
۵- توجه خاصی به هدر (Header) و فوتر (Footer) کتاب داشته باشید.
مراقب باشید که در هدر و فوتر متن زیای وارد نکنید. در هدر یا فوتر کتاب معمولاً شماره صفحه میتواند ذکر شود یا معادل انگلیسی برخی کلمات و یا اینکه برخی توضیحات مترجم یا مولف درباره چیزی. اما به عنوان قاعده کلی در نظر داشته باشیم که وارد کردن متن زیاد و طولانی در فوتر یا هدر به لحاظ بصری زیبایی کتاب را مخدوش خواهد نمود.
۶- به حاشیه کتاب توجه زیادی داشته باشید.
هر صفحه کتاب متشکل از چهار حاشیه میباشد. حاشیه بالا و پایین و جاشیه درونی و بیرونی کتاب. حاشیه درونی کتاب همان قسمت از کتاب است که نزدیک به بخش عطف کتاب میباشد که توسط چسب کاغذهای کتاب به هم چسبیده شدهاند. وقتی جملات مندرج در یک صفحه به شدت نزدیک به عطف کتاب باشند و حاشیه درونی بسیار کوچک باشد خواننده مجبور است برای خواندن کامل جملات کتاب به دردسر بیفتند. یکی از مهمترین بخشهای کتاب حاشیه کتاب است؛ بنابراین، به سایز حاشیههای کتاب توجه زیادی نمایید.
۷- به صفحات خاص توجه ویژهای مبذول نمایید.
صفحاتی مانند صفحه مقدمه، شناسنامه کتاب، صفحه تقدیم و موارد مشابه در کتاب از اهمیت زیادی برخوردارند. آنها را دقیقاً در جای توصیه شده قرار دهید و نسبت به شمارهبندی و یا نشانهگذاری آنها حساس باشید.
۸- یکنواختی و هماهنگی را حذف کنید.
بزرگترین آفت در صفحه آرایی کتاب آن است که در طول کتاب قواعد کتاب مکرراً تغییر نماید. اگر شما برای صفحه شروع فصل از فونت ۱۶ استفاده نمودهاید سعی کنید در تمام کتاب و شروع فصول دیگر از این قاعده تبعیت کنید. اگر شما در ذکر جداول از یک فورمت خاص استفاده نمودهاید در طول کتاب به آن فورمت در ارایه جدول پایبند باشید.
برای استفاده از خدمت ما در زمینه چاپ کتاب و صفحه آرایی کتاب کافی است با ایمیل، شماره تماس یا آدرس ما در تلگرام ارتباط برقرار کنید. همچنین میتوانید از سایر خدمات انتشارات نارون دانش نیز در حیطه چاپ کتاب استفاده نمایید.
دیدگاه خود را ثبت کنید